top of page

KEMAL Ä°LERÄ°CÄ°'NÄ°N ARMONÄ°K DÄ°ZGESÄ°NÄ°N BÄ°R ÖZETÄ°

​

Doç. ErtuÄŸrul Bayraktarkatal / H. Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı, Müzikoloji Bölümü BaÅŸkanı 

​

Kemal Ä°lerici'nin Türk müziÄŸi konusundaki geniÅŸ bilgi ve araÅŸtırmalara dayanarak ortaya koyduÄŸu özgün çokseslilik kuramı, Türk müziÄŸinin kendine özgü üslubuna uygun bir çoksesliliÄŸin yaratılması gerektiÄŸi düÅŸüncesine dayanır. Makamların yapılarının farklılığı ve ses iliÅŸkilerinin baÅŸka bir bakışla yeniden yorumlanması, Kemal Ä°lerici'nin özgün çokseslilik dizgesinin çıkış noktasını oluÅŸturur. Kemal Ä°lerici, makamları tek tek inceler, ses iliÅŸkilerini saptar ve sınıflamasını yapar. Bu sınıflama sonucunda elde ettiÄŸi bulguları "ana makam" olarak ele aldığı Hüseyni makamında açıklayarak çokseslilik kuramını kurar. Hüseyni makamını ana makam olarak almasını ise halk müziÄŸinde en çok kullanılan makam olmasıyla açıklar. Makamlardaki seslerin sınıflanması sonucunda kuramın iki temel noktası ortaya çıkar:

​

a. Seslerin yürüyücülük ve duruculuk özelliklerine göre sınıflanarak yürüyücü / gerilimli ve durucu / çözülümlü temel akorların elde edilmesi.

​

b. Makamların seyir özelliklerine göre seslerin fonksiyonlarının saptanarak dizi derecelerinin görevlerinin vurgulanması. Bu bakışla Hüseyni makamının seyrini, halk müziÄŸinde kullanıldığı biçimiyle inceleyelim, (Örnek 1).

​

 

EÄŸer bir dizi olarak gösterir ve incelersek (Örnek 2).

 

I. Derece durak sesi, V. derece ve orta durak perdesidir. Orta durak perdesi, V. derece ile IV. derece sesi de olmaktadır. Bu üç ses    (l, V, IV) üzerinde durulan, Hüseynî makamında bir ezgi dinlediÄŸimizde üzerimizde durma duygusu uyandıran durucu seslerdir. DiÄŸer seslerin tümü deyürüyücü / oynak seslerdir. a) Durucu sesler kümesi, b) Yürüyücü sesler kümesi (Örnek 4).

​

 

Seslerin fonksiyonlarının incelenmesi sonucunda da iki önemli gerilim-çözülüm merkezi saptanır. VII. derece üzerinde ne kadar durulursa durulsun, gerilimlidir ve V. dereceye çözülür. Birinci gerilim-çözülüm merkezi ise III. derece ile I. derece arasındadır. Aynı özellik burada da vardır. III. derece üzerinde ne kadar durulursa durulsun, gergindir ve I. dereceye çözülür. IV. derece üzerinde zaman zaman yapılan çözülme ise pestleÅŸtirilmiÅŸ VI. derece üzerinden gelinerek saÄŸlanır ve farklı bir gerilim-çözülüm merkezi oluÅŸur (Örnek 5 ). Bu örnekte, makam yapısının farklılığı açıkça görülmektedir. Bu çözümlemelerden sonra akorların kuruluÅŸları, temel sese dörtlü ve beÅŸlinin eklenmesiyle oluÅŸur. (Örnek6).

​

Dizinin ikinci derecesi ise en oynak ses olup III. derece akorunun büyük yedilisidir. Bu iki akorun içinde, dizinin tüm dereceleri vardır. III. derece akorunun I. derece akoruna baÄŸlanması, tam bir dominant - tonik iliÅŸkisidir. Hüseynî makamının seyir özelliklerine göre seslerin en doÄŸal baÄŸlanışları yapılır, bu da makamın doÄŸal yapısına en uygun olanıdır. III. derece dominant, I. derece ise tonik akorudur. Özellikle halk çalgıcılarının yaptıkları ikili aralığının dörtlü aralığına çözülmesi, paralel dörtlü ve beÅŸli tınıların bu akor baÄŸlanışlarında duyulur (Örnek 7).

 

Bu iki akor baÄŸlanışını diÄŸer makamlara da uygulayarak çok deÄŸiÅŸik ve zengin tınılar ede edebiliriz. ÖrneÄŸin Hicaz makamına uygulayalım. (Örnek 8).

​

 

Hicaz makamındaki III-I (Dominant - tonik) baÄŸlanışı (Örnek 9) da gösterilmiÅŸtir. 

​

 

(Örnek 10 - 11) Kürdî ve Hüseyni makamı

​

 

Kürdî makamındaki baÄŸlanış (Örnek 10) da görülmektedir.

 

Bu örnekler her makam için çoÄŸaltılabilir. Her makamın farklı yapısıyla ortaya çıkan akorlar ve baÄŸlanışları karma olarak da kullanılabilir. Bunun sonucunda çok zengin ve deÄŸiÅŸik tınılara ulaşılabilir. Kemal llerici'nin bu önemli çıkış noktasıyla birlikte zenginleÅŸtirilmiÅŸ akorların da önemi büyüktür. Bu, besteciye çok önemli açılımlar saÄŸlar. Bunun için akorların kuruluÅŸları ve adlandırmalarını inceleyelim.

​

Akorların kuruluÅŸlarında caz müziÄŸi göstergeleri ve gerektiÄŸinde de dizi dereceleri birlikte kullanılacaktır. Makamlardaki her derece için kullanılabilecek akorlar gösterilecektir (Örnek 11). 

​

Bu akorları Hüseyni" makamı seyri içinde kullanalım (Örnek 12).

 

Dokuzluların etkin olduÄŸu blok akorlarla Hüseynî dizisinin armonizasyonu (Örnek 13) de sunulmaktadır.

 

Hicaz makamında (Örnek 14) deki gibidir.

​

Hicaz makamının bir türü olan Zirgüleli Hicaz makamında blok akorlarla dizi çalışması yapalım (Örnek 15).

 

GörüldüÄŸü gibi, iki ayrık simetrik dörtlüden oluÅŸan Zirgüleli Hicaz makamında E üzerinden ve A üzerinden Hicaz makamının dörtlü aralıkları vardır. E üzerinden ve A üzerinden Hicaz makamının dört sesi düÅŸünülerek armonize edilir (Örnek 16). 

​

 

Bu örnekler, Türk müziÄŸindeki zengin makamlarla, bu makamların birbirleriyle olan iliÅŸkileriyle ve birbiri yerine geçen akorlarla çoÄŸaltılabilir. Özellikle bu armonik yapı, makamlarla, ezgi yapısıyla, usullerle birleÅŸerek çok farklı tını ortamı ve kompozisyon olanakları saÄŸlar. Türk müziÄŸinin özünden kaynaklanan doÄŸaçlama olanakları bu yapı içinde de çok geniÅŸ olarak kullanılır ve çok geniÅŸ ufuklar açar. Burada Kemal llerici'nin armonik dizgesinin çıkış noktası ve armonik dizge, çok özet olarak anlatılmıştır. Dizgenin gerçek anlamdaki anlatımı geniÅŸtir. Kemal Ä°lerici, dizgesini 532 sayfalık kitabında anlatmıştır. Ä°lk biçimini 1944 yılında alan armonik dizge, 1970 ve 1981 yıllarında Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından toplam yedi bin adet bastırılmış ve kısa sürede tükenmiÅŸtir. Kitabın adı, "Bestecilik Bakımından Türk MüziÄŸi ve Armonisi"dir; dili Türkçedir. 

​

bottom of page